Seattle Justice Center, Seattle, WA

The Seattle Justice Center was one of the first buildings to follow Seattle’s sustainable building initiative requiring all buildings over 5,000 sf to achieve a LEED Silver rating.

Strategy

This 288,000 sf building features a naturally vented “double skin” facade. The two separate planes of glass separated by a 30-inch air space allow penetration of light to the interior while automatically controlled louvers release or retain heat gain as required. The building also features a vegetated roof that avoids heat gain and provides stormwater management as well as a water harvesting system that collects rainwater and stores it for landscape irrigation. The green measures were selected using a rigorous life-cycle analysis, an approach which aided the team in selecting green measures that would provide substantial long-term savings for the City. Paladino provided sustainability and LEED consulting for the project.

Results

The building achieved LEED Silver certification.